Новини

757702_w_300.jpg
9 березня (25 лютого за старим стилем) 1814 року в селі Моринці Катеринославської губернії (сучасний Звенигородський район Черкаської області. - ред.) народився поет і художник Тарас Шевченко.

Батьками Тараса були Григорій Іванович Шевченко і Катерина Якимівна Бойко. Кріпаки магната генерал-лейтенанта Василя Васильовича Енгельгардта. Через рік після народження Тараса родина переїздить із Моринців до Кирилівки. У родині Тараса Шевченка було 7 дітей. Старші: Катерина та Марія, брат Микита, молодші: Ярина, Марія, брат Йосип.

У 1843 року Шевченко змалює хату у Кирилівці, де провів своє дитинство. У 8 років, батько віддав Тараса до школи до кирилівського дьячку-вчитель Павлу Рубану. В 1823, коли Тарасу було 9 років, померла мати. Батько одружується вдруге на Оксані Терещенко, в 1825 році помирає батько Тараса.

Маленький Тарас живе у дядька Павла, що став опікуном сиріт. Потім йде школярем-попихачем до кирилівського дяка Петра Богорскому. Там йому не давали їсти. Звідти він тікає у Лисянку до диякона-живописця, а згодом - у село Тарасівку до дяку-маляра, але дяк відмовив йому. Втративши надію стати маляром, Шевченко повертається до Кирилівки і пасе громадську череду.

У 1827 році Тарас наймитує у кирилівського священника Григорія Кошиця. З ранніх років він цікавився народною творчістю, у дяків навчився читати і писати, рано виявив хист до малювання, який помітив маляр з села Хлипновцы, але в той час Шевченку виповнилося 14 років і його зробили козачком пана Енгельгардта. Пан законтрактував Тараса на чотири роки Ширяєву - різних живописних справ майстру.

Після цього Шевченко починає активно малювати. Він стає студентом Академії мистецтв. Починає писати поетичні твори.

За участь в Кирило-Мефодіївському товаристві його заарештовують. Засилають в Оренбург і Казахстан.

Після звільнення із заслання він подорожує по Україні. Видає "Буквар" для недільних шкіл. Отримує звання академіка з гравірування на міді.

Помер Тарас Шевченко 10 березня 1861 року. В Академії мистецтв над його труною виголосили промови українською, російською та польською мовами.

gazeta.ua

До перелiку