Новини

thumb_154447_news_m.jpeg
Філателіст із Тернопільщини здобув срібло на виставці у Сингапурі

Каталог “Тарас Шевченко у філателії” на 200 сторінок із сотнями марок та майже тисячею конвертів і листівок на “шевченківську” тематику представив на міжнародній філателістичній виставці мешканець Бережан Олександр Караневич. Цій роботі присудили друге місце.

Виставка відбувалася 14-19 серпня в Сингапурі, однак нагороду Олександр отримав лише зараз.

- Матеріал для даного каталогу я почав збирати ще в 2014 році, - пригадує пан Караневич. - Спочатку була акція “200 кроків до Шевченка”, присвячена 200-річчю від його народження. Проект полягав в тому, що за 200 днів до річниці ми почали розсилати матеріали в різні країни з проханням допомогти у створенні колекції поштових зображень Кобзаря в різних країнах.
Таким чином за півтора роки вдалося зібрати достатньо цікавих експонатів, які згодом стали основою каталогу. Співпрацював філателіст з музеями різних країн: Канади, Австралії, США, Росії, - всюди, де є українська діаспора, адже Шевченка вшановують не лише в Україні.

-Також долучив до каталогу і зразки із пошти Майдану, бо там також випускали марки із зображенням Кобзаря, - пояснює Олександр Караневич. - Є в ньому зразки і офіційних поштових конвертів та марок, і підпільної пошти. Брали участь у даній виставці дев’ять учасників із України. Участь у проекті можна було брати через посередника - комісара, який відповідає за зв’язок між учасниками виставки та її організаторами. Саме він і пересилав у Сингапур роботи учасників.

Марки Олександр Караневич почав збирати ще в дитинстві. Каже, що серйозно взявся за цю справу в 3-4 класі.

- Саме тоді я вже почав відбирати марки, а не збирати все підряд, - розповідає Олександр. - Зараз в колекції вже стільки марок, що важко і підрахувати. Вимірюється вона десятками тисяч. Тішуся, що є в моїй колекції і найперша, випущена марка, - 1840 року з Великобританії, і марки часів УНР та ЗУНР. Адже часто деякі марки навіть не встигали ввійти в обіг, бо країни вже розпадалися.

Колись Олександр Караневич найбільше цікавився темою космосу, от і зараз має в планах випуск філателістичної книги до 80-річчя з дня запуску першого супутника. А також працює над проектом до року Франка. Підбирає спецпогашення, марки, конверти та листівки на одну тематику.

20 хвилин

До перелiку