Новини

11grifon.jpg

Канадський ансамбль Грифон Тріо виконує в Київському будинку актора з величезним успіхом. 
26-й Міжнародний фестиваль "Київ мюзік Фест" завершився. Її події, які заслуговують на увагу, відносяться виконанні канадського ансамблю Грифон Тріо. Її модельний ряд включає Аннелі Patipatanakoon скрипаль, віолончеліст Роман Бориса, і піаніст Джеймі Паркер. Не викликає сумнівів, що професійний рівень цього колективу дуже високий. Втім, для нашої аудиторії два факти можуть бути особливо важливими. Перша-це постійний інтерес канадських виконавців сучасних українських композиторів. Другий-їх людські якості, які дозволили тріо давати концерти нон-стоп, запис десятків програм, і грамотно розвивати власну репертуарну політику, за більш ніж 20 років, з тієї ж самої черги.
Виступ Тріо "Грифон" в Києві відбулася у рамках фестивальної програми "музичні діалоги: Україна – Канада" та за підтримки Фонду імені Тараса Шевченка в Канаді. Програма була запущена з української прем'єри п'єси ці починають спалахувати на 43-річний канадець Брайан струму і як голуби з сірими крилами обіймаючи. В кінці першого акту, ансамбль виконав світову прем'єру Мирослава Скорика "тріо", яка тільки що була завершена, і після другого акту – фортепіанне тріо ерцгерцога Людвіга Ван Бетховена.
У день запитує один з учасників знаменитого тріо, українець за походженням римлянин Борис про особливості турів, улюблені композитори, і найбільш цікавих проектах, які слід очікувати від Грифона Тріо в найближчому майбутньому.
"ПОЄДНАННЯ РІЗНИХ РИТМІЧНИХ ФОРМУЛ У РІЗНИХ ІНСТРУМЕНТАХ ЗДІЙСНЮЄ ДИВОВИЖНЕ ВРАЖЕННЯ"
"Ми подумали, що було б важливо почати з Канадськими працює", - каже Борис, "Брайан струму грати ці починають загорятися існує одна велика частина, кажуть, багато нот. Ритмічно робота надзвичайно складна, але дуже цікава. Поєднання різних ритмічних формул у різних інструментах здійснює дивовижне враження. Струм був натхненний озер, численних в нашому регіоні Онтаріо. На один вечір композитора стояв на березі озера і відзначив, як чудово світло ковзав по воді. Насправді, це як спектакль починається: скрипка і віолончель тримати довгу ноту, і піаніст передає враження від відбиття світла."
Брайан струм близький друг вашого ансамблю, який пише для Грифон Тріо?
“Це другий роботи він створив для нас. В цілому ми замовили понад 80 творів для композиторів і знайшли фінансування для цього – через урядові організації в Торонто і в нашій провінції. Струм працює як композитор протягом тривалого часу, його кар'єра складається успішно. Нещодавно він виграв великий приз на конкурсі композиторів в Монреалі, близько 50 000 доларів.
“Композитор Ганна Pidhorna народився в Україні, залишив в Канаду зі своєю сім'єю. Її сім'я жила у Ванкувері, в той час як вона вчиться в Прінстонському університеті в США. Наша співпраця почалася два роки тому в Торонто, де ми провели з нею невелику замальовку. Ми бачили, що у цього автора було багато цікавих ідей – і замовив її роботи. Ми зробимо це в другий раз у Київ мюзік Фест". Спектакль, як голуби з сірими крилами обіймаючи ґрунтується на сумну українську пісню " на жовтий пісок.' Ви можете відчути вплив фольклору тут. Ганна Pidhorna використовує тон кольору, нетрадиційні способи гри на інструменті."
Ти виконав Мирослав Скорик тріо в Канаді?
“Ні, це буде світова прем'єра. Кілька років тому ми замовили цю роботу, і нарешті вона завершена. Скорик тріо має традиційну структуру, яка складається з трьох частин. Ви можете відчувати себе в різних впливів в музиці, є відгомони Шостаковича і Прокоф'єва. Напевно, Стравінський ховається десь занадто."
Навіщо вам виконувати Бетховена в кінці абсолютно сучасні програми?
“Ми багато разів виконували Тріо Бетховена, але кожен новий спектакль-це завжди дещо інший. Так, програма починається досить екстремальним способом. Поточна робота є найменш гармонійний, хоча це прекрасно і досить ніжний."
"НАШ ВИПАДОК-ЦЕ РІДКІСТЬ, ТОМУ ЩО ЗА ВСІ ЦІ РОКИ НАШ СКЛАД ЗАЛИШАЄТЬСЯ НЕЗМІННИМ"
Чи Часто ви відвідати Україну?
“Я приїхав в Україну в перший раз в 2006 році. Я зустрів Валентина Сильвестрова та Євгена Станковича от і попросили їх скласти для Грифон Тріо. Процес був запущений, і вже в 2007 році я приїхав у Київ і Львів з ансамблем. Ми виконали твори Сильвестрова та Станковича написав для нас багато разів у Європі, Канаді і США. Я повинен сказати, що ми відвідуємо Західну Європу набагато частіше, ніж Україна."
Нинішня політична ситуація в Україні сприймається в Канаді? - Ваш приїзд пов'язаний з бажанням подивитися, що змінилося в Україні?
“Всі канадці були дуже переживала під час подій на Майдані: ми стежили за подіями по Інтернету і ТБ. Наш уряд підтримує Україну, і прем'єр-міністр побував у Києві кілька разів. Нинішній уряд Канади приймає постійний інтерес до України та української спільноти, і спільнота підтримує цей уряд. Шкода, що канадський уряд занадто консервативно і неохоче підтримуючи митців. Це проблема для мене. Я народився в Торонто в українській родині. Мій батько родом з Перемишля, у мене багато родичів у Львові."
Грифон в 2013 році Тріо відзначило своє 20-річчя. За цей період скільки разів у нас змінювався склад?
“Наш випадок-це рідкість, тому що за всі ці роки наш склад залишається незмінним. Крім того, скрипаль Аннелі Patipatanakoon моя дружина. Її мати німкеня, батько з Таїланду. Піаніст Джеймі Паркер, мати японка, а батько англієць."
Виступає в тріо з основним завданням для всіх учасників?
“Мої колеги викладають в університеті Торонто. Я також навчити виступ в камерному ансамблі, але набагато менше годин. Крім того, в якості арт-директора я керівник великий фестиваль камерної музики в Оттаві. Протягом наступних двох тижнів-близько 100 концертів з участю 400 артистів проходять в її рамках."
Наскільки тісно Грифон Тріо розклад?
“Він може бути різним, зазвичай близько 60 концертів на рік. Як правило, ми випускаємо компакт з кожним роком, зараз ми маємо 18 з них."
Українська музика присутня на цих дисках?
“Так, моменти Моцарт Валентина Сильвестрова, який він створив у нашому замовленні. Ми маємо багато готових записів, які повинні бути звільнені. Вони включають в себе твори Євген Станкович і Мирослав Скорик. Сильвестров має кілька чудових камерних творів, які я просив його налаштувати для фортепіанного тріо та камерного хору. У Києві з хору Микола Гобдич неодноразово виступав Сильвестров роботи в Канаді. Сильвестров добре відома в усьому світі, він виділяється із загального контексту. Але він не самотній."
Це не перший раз, коли ви приймаєте участь в українських музичних фестивалів. Поділіться своїми враженнями.
“Як організатор власного фестивалю мене цікавлять абсолютно всі. Я радий, що незважаючи на події в Україні, фестивалі, як і раніше, проходять тут, композитори створюють музику, і музиканти виступають. Сподіваюся, наш виступ надала українським глядачам новий художній досвід, відкрилися нові перспективи. Крім того, я хотів би дізнатися краще нового покоління українських музикантів, щоб запросити їх на фестиваль в Канаду."

ДЕНЬ
Kiev.ua


До перелiку