Новини

Колекції Шевченкіани у Волинському краєзнавчому музеї поповнив «Кобзар» для українських воїнів.

Книжечка кишенькового формату віддрукована Інститутом літератури імені Тараса Шевченка НАН України, Малої академії наук України, Всеукраїнською асоціацією музеїв при підтримці парафіян Церкви святого апостола Андрія Первозванного (Блумінгдейл, штат Іллінойс, США) у київському видавництві «Інформаційні системи» в 2015 році тиражем 1000 примірників. Упорядник видання Сергій Кальченко, який у передмові пише: «Від 1840 року і по нинішній, ювілейний 2014-й, з'явилися не тільки в Україні, але і в світі мільйонні тиражі популярної книги «Кобзар» Тараса Шевченка. Серед них були й дешеві видання на газетному папері, особливо в роки військової розрухи, адже пізнати слово Т. Шевченка прагнули і в Україні, і в інших державах, де звучала мова генія українського народу.

І на фронтах Другої світової війни, і в бункерах УПА борці за Україну хотіли мати поряд з патронами найдорожчу для них книгу – «Кобзар» Тараса Шевченка, духовна сила якої, на думку Івана Франка, була сильніший за десять переможних армій. Нехай же і цей невеличкий «Кобзар», виповнений потужною силою духа, дасть кожному воїну невичерпну енергію в боротьбі за рідну українську землю, за правду і справедливість, які все своє багатостраждальне життя відстоював Тарас Шевченко. Віра у свій народ дала йому сили і мужність сказати те, на що не наважився жоден з поетів імперії «рабів і панів». Це видання «Кобзаря» починається з розділу афоризмів – крилатих виразів із віршів Шевченка. Саме в них втілена його велика любов до України і зневага, а іноді й ненависть до її ворогів. Це дійсно той «вогонь в одежі слова», який здатний зігріти правдолюбів і спопелити агресорів за їх нечестиві справи. «Діла добрих оновляться, Діла злих загинуть».

Шевченкіана Волинського краєзнавчого музею нараховує більше сотні «Кобзарів» з колекції Миколи Куделі, яку, згідно з його заповітом, після його смерті передали в музей.

Найцінніший «Кобзар» 1860 року, виготовлений в друкарні Куліша П., викликав особливий захват серед відвідувачів. Небайдужими волиняни залишилися і до «Кобзаря» 1901, 1917, 1922, 1933 років видання. Шевченкіана Миколи Куделі – одна з найбільших колекцій в Україні, яка налічує майже тисячу експонатів, присвячених життю і творчості Т. Г. Шевченка. Свій збірник Микола Куделя, просвітитель, член ОУН з 1932 року, укладений польської і радянської в'язниць, збирав по всьому світу все своє життя. Перша Шевченкіана «загинула» в роки Другої світової війни, тому він продовжив справу свого життя, коли повернувся з 10-річного ув'язнення у магаданських таборах. Цікава колекція марок, конвертів, портретів, ілюстрацій, скульптурних зображень, бібліотечних екслібрисів, значків і медалей із зображенням Шевченка наповнює «Шевченківську світлицю» музею, повідомляє.

"ДЕНЬ"

До перелiку