Новини

55285.jpg
Тарас Григорович Шевченко. Перебування великого українського поета в межах нашої гостинної Мангістауської області в період з 1851 до 1857 року супроводжувалося не тільки охороною тутешніх земель від нападів розбійників, але і активної дозвіллєвої діяльністю, в яку входило озеленення території та участь у постановці вистав.

Ну, а крім того, Тарас Григорович багато писав. При чому писав не тільки велику кількість віршів, але і досить-таки цікаві картини, на яких можна побачити, так і порівняти, як виглядала Мангістауська область 166 років тому.

У першій частині докладно порівнювалися гори Мангистау, які встиг замалювати Тарас Шевченко під час участі в геологічній експедиції під керівництвом гірничого інженера поручика А. Антипова. Метою експедиції був пошук родовищ вугілля на півострові Мангистау. Пошуки велися в горах Каратау.

За 166 років гори Шеркала і полонини Акмыштау практично не змінилися. Хоча видно, що час подточило багато їх скелі.

А що щодо інших картин великого українського поета, написаних у Мангистау?

Як вже було сказано раніше, Тарас Шевченко брав участь у посадці багатьох дерев у саду біля Новопетровського укріплення, який тепер носить його ім'я.

З відкритих джерел відомо, що тут же біля будинку коменданта укріплення розташовувалися водополивные споруди.

У своїх спогадах про Тараса Шевченка дружина коменданта фортеці Агата Ускова писала: «До осені 1853 року виписали багато дерев з Астрахані, з Гур'єва-містечка. З Ханга-Баби привезли великі дерева тутовника; в посадці їх Шевченко брав діяльну участь. У цьому знову розведеному саду для мене був поставлений будиночок для літнього житла, неподалік була поставлена альтанка, де ми обідали, а трохи далі поставили киргизьку кибитку, в якій Шевченко міг працювати. Чоловік зробив для себе ще землянку, в якій відпочивав після обіду, ось у ній-то Шевченко ховав свої малюнки».

Розрослися дерева з тих пір значно. Багато могутні стовбури замінили молоді саджанці, але сад імені Тараса Шевченка діє і сьогодні.

До цих пір існує і кладовище, на якому ховали мешканців Форту Олександрівського та Новопетровського укріплення. Розташоване воно серед скель, ію звичайно, не могло не знайти відображення на картинах великого українського поета.

Порівняльного аналізу того, як змінилися вище згадані сад імені Тараса Шевченка і християнське кладовище біля Новопетровського укріплення, зображені на картинах великого українського поета, за 166 років, і присвячений цей фотоогляд.

tumba.kz

До перелiку