Новини

unnamed.jpg

Миколаївці передали "Кобзар" із записами військових у Національний музей війни.

Миколаївці передали в Національний музей війни ювілейне видання Тараса Шевченка «Кобзар» з підписами майже 200 військових.

Серед записів є побажання перемоги і «привіт» нащадкам.

Демобілізований боєць Геннадій Молчанов поділився «Кобзарем» з військовим музеєм, так як, на його думку, це вже історія.

У 1941 році перше послання на сторінках книги залишив військовий радянської армії. Майже через 80 років цей «Кобзар» знайшов мінометник Геннадій Молчанов, і коли його призвали в армію, взяв книгу з собою на схід України. Книга була з ним навіть на бойових виходах.

2_59.jpg

Геннадій Молчанов знайшов видання в купі сміття. Його увагу привернула напис на обкладинці книги:

«Я побачив на обкладинці напис, зроблений 18 вересня 1941 року у вісімнадцять годин військовими, які з міста Чкалова пішли в Червону армію. Запис була підписана ім'ям Петро. Замість броньованої пластини я носив з собою книгу. Намагався її носити в сумці через плече, але це заважає працювати, а коли вона в пластині – це зручно. Я берег «Кобзар», тому він був замотаний у велику кількість целофанових пакетів».

Музею подарували ще одну книгу, «Миттєвості війни», з розповідями історій бійців про службу в зоні АТО і про тих, хто загинув.

Військовий полку «Київ» з позивним «Фартовий» один з героїв цієї книги. Навесні 2014 він був на так званому Антимайдане, він втерся в довіру до учасників і працював під прикриттям. Його навіть призначили керівником групи, і пізніше він і його товариші по службі подорожували вже окупований Крим.

3_50.jpg

Day.Kyiv.ua

До перелiку