Новини

29-10-15.jpg

На Сумщині 97 років тому було відкрито перший в Україні полнофигурный пам'ятник Тарасу Шевченку.

В жовтні 1918 року, 97 років тому, в місті Ромни (раніше — Полтавська, Сумська область) було відкрито перший в Україні полнофигурный пам'ятник відомому поетові і художнику Тарасові Шевченку. Він прикрашає місто і по сей день. Про це повідомив Український інститут національної пам'яті.

За інформацією Українського інституту національної пам'яті, день 29 жовтня в історії країни знаменувався відкриттям першого в Україні полнофигурного пам'ятника Тарасу Шевченку (за деякими даними — 27 жовтня). Його спорудили з ініціативи місцевого товариства «Просвіта» за проектом відомого українського скульптора Івана Кавалерідзе.

Місцем для встановлення пам'ятника були обрані Ромни, куди Великий Кобзар приїхав у 1845 році на Іллінський ярмарок, збирала щорічно до 120 тис. осіб. Згідно з легендою, пам'ятник був встановлений на тому самому місці, де знаходилася намет Тараса Шевченка. За інформацією Українського інституту національної пам'яті, в день відкриття тут зібралися городяни, урядова делегація і осавул Блаватный. Останній поклав вінок до монумента від гетьмана Павла Скоропадського та виголосив промову.

В 1982 році на місці старого бетонного пам'ятника, який почав руйнуватися, була споруджена його бронзова копія. На брилі висічені рядки з поезії Шевченка «Марку Вовчку. На пам'ять»: «...І оживу, і думу вольную на волю із домовини кличу». Пам'ятник розташований в Ромнах у сквері на бульварі ім. Т. Шевченка.

ТопГород

До перелiку