Новини

bild.jpg

Шкільні канікули з користю. Відпочинок з історичним ухилом.
Канікули — це передчуття нових вражень, розваг і подорожей. Якщо у своєму місті всі парки исхожены, а музеї вивчені, пора вирушати в дорогу, наприклад, по стежках Хмельницького, місцями Шевченка або маршрутами Гоголя. Для багатьох школярів найяскравішим спогадом про уроки літератури залишиться, звичайно ж, творчість Миколи Васильовича Гоголя. Так що Полтавська область, як зараз кажуть, must see.

Тут є безліч цікавих і колоритних місць, архітектурних і історичних пам'яток, а той, хто зачитувався книгою "Вечори на хуторі поблизу Диканьки", просто зобов'язаний побувати на Полтавщині. Наприклад, у Миргороді, який всі знають як курортне місто з цілющою водою, є ціла галерея гоголівських героїв навколо Миргородської калюжі, невеликий набережній. Крім самого Гоголя тут можна побачити хитрющую Солоху з її воздыхателями, Пацюка з мискою вареників, сміливого Вакулу з красунею Оксаною та інших відомих персонажів. А ще Миргород — це мальовнича курортна зона з стежками і доріжками, по яких можна бродити, радіючи.

Другий пункт маршруту — Великі Сорочинці, батьківщина письменника. Восени тут можна зазирнути на ярмаркове поле з макетами хат і вітряків, відвідати будинок Гоголя, в якому зараз розташовується музей, і Спасо-Преображенську церкву, де його хрестили.

А хто не боїться заблукати, як Хома Брут, ласкаво просимо в Гоголеве — рідне село Миколи Васильовича, де досі стоїть садиба його батьків. Вся справа в тому, що дуже часто це село плутають з іншого однойменної селом, от і кажуть, що місце ніби зачароване. Ну точно підступи Панночки! А далі — Диканька. Ось вже де дійсно відчувається гоголівський дух! Ця село сама по собі пам'ятку, але якщо кому цього здасться мало, то в Диканьці ще є картинна галерея, історико-краєзнавчий музей і Троїцька церква, яку, згідно з легендою, розписував сам коваль Вакула.

Фінішною точкою, звичайно, може стати Полтава. Біла альтанка, пам'ятник галушці, садиба іншого видатного письменника — Івана Котляревського... Полтаву у своїх творах Гоголь не згадував, проте не раз бував тут і любив споглядати чудовий краєвид на річку Ворсклу.

Другий маршрут — місця, де ріс, жив і творив український геній Тарас Шевченко. Багато звикли уявляти Шевченка суворим задумливим дядько з вусами і важким, глибоким поглядом. А адже колись ще зовсім маленький Тарас бігав босоніж по селу під назвою Моринці (Черкаська область), не знаючи, що через кілька століть він стане символом волелюбності українського народу. Так ось саме Моринці — село, де народився поет і прожив перші роки свого життя, є відправною точкою подорожі по шевченківських місцях.

Дитинство Шевченка проходило в іншому селі — Кирилівці, зараз вона вже називається Шевченкове. І абсолютно зрозуміло чому. Як раз в Шевченковому можна побачити той самий "садок вишневий коло хати" — будинок батьків поета, а ще хату дяка, де Тарас навчався грамоті. В цьому селі сьогодні працює літературно-меморіальний музей Кобзаря, і тут же в саду під калиною знаходяться могили його батька і матері. Ще одне місце, яке відіграло важливу роль в житті Шевченка, — це Будище, в якому він два роки служив козачком у поміщика пана Енгельгардта. І саме в Будище, в панському парку, він крадькома малював свої перші картинки і ховав в дуплі величезного багатовікового дуба, який знаходиться тут і нині.

У шкільні розважально-освітні маршрути варто включити і козаків. Найкраще зануритися в історію золотої епохи Богдана Хмельницького, звозив дитини в Чигирин.

Саме це містечко в Черкаській області був першою столицею гетьманської держави Хмельницького. Зараз тут знаходиться історичний музей, архітектурний комплекс "Резиденція Богдана Хмельницького": його будинок, військова канцелярія, курінь, скарбниця. Тут же височіє Замкова гора, піднявшись на яку, можна побачити пам'ятник-велетень гетьману і пройтися по затишного парку з озерцем і тінистими гаями.

З Чигирина можна відправитися в Суботів — місто, де народився знаменитий український полководець. Про те, що в Суботові була резиденція Хмельницького, нагадують руїни палацу та Іллінська церква — зразок українського бароко. За заповітом гетьмана, його тут і поховали. Побувавши в цих містах Черкаської області, не можна не заїхати в урочищі Холодний Яр. Це справжній пам'ятник природи та історії. По-перше, тут знайдено близько 8 тисяч скіфських курганів. По-друге, саме в цих краях розпочалася Коліївщина — повстання проти польського гніту. По-третє, недалеко від Холодного Яру знаходиться Мотронинський монастир — духовний центр гайдамаків. І, по-четверте, тут неймовірно красиво.

Кажуть, що колись в цих місцях в землю врізався величезний астероїд, утворивши яр химерної форми. Правда це чи ні, ніхто точно не знає. Але в яру ростуть десятки багатовікових дерев і панує якась особлива містична атмосфера.

ФОКУС.UA

До перелiку