Новини

thumb.jpg
Сьогодні, 9 березня, виповнюється 203 роки з дня народження видатного українця, поета, художника, прозаїка і драматурга Тараса Григоровича Шевченка.

Він народився 9 березня 1814 року в селі Моринці Звенигородського повіту Київської губернії в родині кріпака. У 9 років Шевченко залишився без матері, а в 11 років залишився круглим сиротою.

У 15 років Тарас потрапляє в прислугу поміщика Енгельгардта, який, помітивши захопленість Шевченка малюванням, вирішив зробити з нього домашнього живописця. Для цього він віддав хлопчика спочатку у Віленський університет, а після переїзду в 1831 році в Санкт-Петербург, відправив його на навчання до живописцю Василю Ширяєву.

В 1838 році Шевченко з'явилися впливові покровителі, які викупили його з кріпацтва. Його "визволителями" стали художник Карл Брюллов, поети Василь Жуковський та Євген Гребінка.

Тарас Шевченко почав писати вірші у другій половині 30-х років. У 1840 р. у Петербурзі вийшла перша збірка його поезій "Кобзар", у 1845 - героїчна романтична поема "Гайдамаки". В 1843-1845 роках написав цикл поезій "Три літа" (центральним твором якого є "Сон"), поему "Кавказ", послання "І мертвим і живим ...", в яких гостро виступив проти соціально-національного гноблення українського народу.

За його критичні і дуже реалістичні вірші та за активну діяльність у Кирило-Мефодіївському товаристві його заарештували, а згодом відправили на заслання в Орській фортеці Оренбурзької області.

У висновку Шевченко писав вірші, які згодом об'єднав у цикл "В казематі". У 1854-1858 роках написав російською мовою повісті "Музикант", "Художник", "Нещасний", "Капітанша", "Близнята". Останніми прозовими творами Тараса Шевченка є повість "Прогулянка з задоволенням і не без моралі" (1856-1858) та щоденникові записи "Журнал".

Після смерті царя Миколи І в 1855 році була оголошена амністія ув'язнених, але Шевченка звільнили тільки через два роки.

Тарас Шевченко помер у віці 47 років 10 березня 1861 року. Спочатку він був похований на Смоленському кладовищі в Петербурзі, а через два місяці його прах було перевезено в Україну і поховано на Чернечій горі біля Канева, як і заповідав сам поет.

Тарас Шевченко був одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він працював у галузі станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. Він є автором понад тисячі мистецьких творів (не збереглося більше 160). У 1859-1860 роках виконав офорти з творів зарубіжних та російських художників, за які отримав звання академіка гравірування.

Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлено пам'ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім'ям в Україні названо навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять ім'я видатного поета.

focus.ua

До перелiку