Новини

cisafisha_149215283871.jpg
Де Національний музей Тараса Шевченка
Коли 14 - 23 квітня

художня виставка

Днями в Києві, в музеї Т. Шевченка відбулось відкриття незвичайної виставки, яка триватиме до 23 квітня, - представили роботи унікальних художників Франциско Гойя і Тараса Шевченка. Несподівана, на перший погляд паралель при найближчому розгляді абсолютно органічна: і Гойя, і Шевченко є новаторами - вони першими в своїх країнах застосували у створенні офортів техніку акватипии. Ідейним натхненником і організатором цього неординарного проекту, як і багатьох креативних заходів, є Юлія Шиленко, яка сприяла таких масштабних подій, як відкриття музею Т. Шевченка в Китаї, організації численних виставок в Європі та багатьох інших заходів, які популяризують у світі творчість Тараса Шевченка зокрема, і українську культуру в цілому. Захід відбувся за участю Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Іспанія в Україні Херардо Анхель Бугайо Оттоне.

«Споріднені душі» - міжнародний культурно-мистецький проект Національного музею Тараса Шевченка з участю іспанського скульптора і художника Карлоса Гарсіа Лаоса за підтримки Посольства Королівства Іспанії в Україні, департаменту культури провінції Арагон, Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, а також ГО «Відновлення Донбасу» та волонтерської благодійної організації «Дім Доброти».

На виставці представлені графічні твори Т. Г. Шевченка з колекції НМТШ та копії офортів з оригінальних дощок Франсиско де Гойї із серії «Капрічос», що зберігаються в колекції музею Франсиско де Гойї р. в Сарагоса (Іспанія). Між минулим і сьогоденням - абстрактні скульптури Карлоса Гарсіа Лаоса з глибоким концептуальним змістом: Материнство, Лицемірство, Сутність, Самотність, Гуманізм, Початок - Кінець, Симбіоз, Душа, мистецтво.

Проект висвітлює морально-етичні проблеми людства поза часом і простором. Вони виникли разом з людською цивілізацією, а з її розвитком лише поглиблювалися і загострювалися. Ми говоримо, що сучасне суспільство переживає моральну дезорієнтацію і моральне падіння». Саме це показували свої творах поч. XIX ст. Франциско де Гойя в Іспанії, а в середині XIX ст. Тарас Шевченко в Україні. Художники творили в часи, коли їхній народ потребував морально-етичних орієнтирів і самовизначення. У Тараса Шевченка - «Мальовнича Україна», «Сюїта самотності», «Притча про блудного сина», Франциско де Гойї - «Капрічос», «Жахи війни», «Притчі».

Соціальна частина заходу представлена творами дітей із зони АТО (проекти «Донбас: Світ в об'єктиві» та «Поверніть мені світ»), а також дітей з особливими потребами в рамках соціального проекту «Дім доброти», які в своїх малюнках висловлюють гостру рефлексію на те, що відбувається навколо.

Поєднання в одному просторі творів геніальних художників минулого, справжнього художника і дитячих творів допоможе краще зрозуміти і почути один одного, задуматися над соціальними проблемами, які висвітлювали у своїй творчості Тарас Шевченко в Україні, Франциско де Гойя і Карлос Гарсія Лаос в Іспанії, і які актуальними сьогодні, скрізь і завжди.

44.ua

До перелiку