Новини

До 203-й річниці з дня народження Тараса Шевченка Державне агентство з питань кіно представив тизер ігрового фільму "Тарас. Повернення"

Як повідомляє на сторінці у Facebook прес-служба Держкіно, колишнє робоча назва фільму – "Таразі. Прощання з пустелею".

У ньому мова піде про останніх трьох місяцях заслання поета на російську військову службу в Казахстані.

Тим влітку Шевченко отримує повідомлення від друзів з Петербурга про те, що його помилував особисто цар Олександр II, проте військове керівництво Новопетровського форту в Мангышлаке не поспішає повідомляти про це Тарасу і видавати указ про звільнення. Інтрига будується на тому, хто саме зацікавлений в затримці і перешкоджає звільненню Шевченка.

"Він зберігає в собі сили досліджувати землі Західного Казахстану, які стали для нього улюбленими. Також поет і художник зображує казахська край і степових мешканців у своїх віршах і картинах, які він пише каждуб вільну хвилину", – повідомляє Держкіно.

Як зазначив глава Держкіно Пилип Іллєнко, "ця стрічка покликана вперше за багато років створити масштабний образ Великого Кобзаря у формі ігрового кіно".

Робота над фільмом повинна бути завершена восени 2017 року. Частина зйомок пройшла в Києві, Одесі та в Мангістауської області Казахстану. Цієї весни заплановано знімальні дні в Одеській області і в Казахстані. Загальний бюджет стрічки становить 44,8 млн гривень, 50% якого – кошти Державного агентства України з питань кіно.

Вихід картини на великі екрани запланований на березень 2018 року.

Автором сценарію і режисером фільму став актор, літератор і режисер Олександр Денисенко. У 2012-му році цей сценарій переміг у Міжнародному конкурсі кіносценаріїв, присвяченому 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка. Продюсером є Володимир Філіппов (Інсайтмедіа), оператором – Олександр Кришталович.

У головній ролі – Борис Орлов. Також у фільмі грають Богдан Бенюк, Олександр Пожарський, Олег Волощенко, Анна Топчій та інші. Спільне виробництво стрічки здійснює Україна (продюсерський центр "Інсайтмедіа" і Одеська кіностудія) і Казахстан (компанія Tanaris Production).

ru.espreso.tv

До перелiку