Новини

1310 імен налічує дерево роду нащадків Тараса Шевченка. Його створив родич письменника по брату Йосипу, Микола Лисенко. Детальна схема надрукована на папері розміром 4,5 на 1,6 метрів.

"Складав дерево роду Шевченка близько 30 років. За основу брав архівні дані та спогади родичів. Почав рід Андрій Товстик, який був писарем на Запорізькій Січі. Дерево має 10 поколінь. Цю тему не досліджував жоден музей. Було дуже тяжко все об'єднати. Перше дерево створене висотою 3 метри і довжиною 10 метрів, потім вдалося зробити максимально компактніше", – говорить Микола Лисенко.

Прямих нащадків письменник не має, лише родичі по лінії братів, сестер, тіток та дядьків.

"Шевченко завжди рвався на Україну. У 1843 році заїхав в Керелівку (зараз село Шевченкове Звенигородського району Черкаської області. – Gazeta.ua). Зайшов до молодшого брата Йосипа. В того як раз народився син. Тараса попросили стати хрещеним. Йосип був мій прадід. У 16 років він зустрівся із хрещеним. Шевченко дуже цінував родину, поважав батька і матір. Завжди мріяв одружитися, побудувати дім, але не судилося", – продовжує Лисенко. "Нащадки Шевченка є в США, Канаді, Англії, Франції, Німеччині, країнах Прибалтики, Російській Федерації, Японії та Австралії. Тарас об'єднав всіх українців, щоб були однією державою. Його твори сучасні для держави і для кожної родини. Він дуже часто писав про матір, сім'ю".

gazeta.ua

До перелiку