Новини

Камышин%20рисунок%20Тараса%20Шевченко.jpg
Народний український поет Тарас Григорович Шевченко влітку 1857 року був звільнений із заслання в Новопетровському укріпленні на східному узбережжі Каспійського моря. З укріплення він виплив на човні і після триденного плавання прибув до Астрахані. Звідти на пароплаві «Князь Пожарський» Шевченко відправився вгору по Волзі до Нижнього Новгорода. В дорозі написав серію пейзажів, серед яких є і камишинський вигляд. Виконаний він на тонованому папері олівцем 29 серпня і має розміри 12,7Х28,6.

Ось як описується історія створення цього малюнка в щоденнику Шевченка:

«Берега Волги з кожною годиною робляться вище і привабливіше. Я спробував зробити нарис одного місця з палуби пароплава, але, на жаль, немає ніякої можливості. Палуба тремтить, і контури берегів швидко змінюються. І я з своїм давнішнім новопетровским припущенням малювати берега матінки Волги тепер повинен попрощатися. Сьогодні з півночі і до сходу сонця пароплав вантажився дровами біля Камишина, і я ледве встиг зробити легенький нарис камишинська пристані з правим берегом Волги. Дров взято до Саратова, і, значить, я ближче Саратова нічого не зроблю. Вище Камишина в 60 верстах на правому березі Волги лоцман пароплава показав мені бугор Стеньки Разіна. Це було на світанку, і я не міг добре роздивитися цієї чудової, але неживописної місцевості. Історичний горб цей, — я не знаю, чому його називають бугром, — він і на вершок не вище навколишньої місцевості. І якщо б лоцман мені не вказав його, я і не помітив би цієї незначної твердині славного лицаря Стеньки Разіна, цього волзького барона і, нарешті, лякала московського царя і перського шаха. Відкриті великі грабіжники злякалися прихованого нічного злодюжки! Так білоголового велетня хижака беркута лякає іноді незначний нетопир.

Саме плоске суздальське зображення прославленого предмета так само цікаво, як і саме витончене твір живопису. Усвідомлюючи цю істину, мені ще прикріше, що я не міг зробити нижче слабкого нарису з цього вельми прославленого горба. Сонце ще не сходило, а бугор залишався за нами в десяти верстах, і я повинен був задовольнятися невеликим фантастичним оповіданням несловоохотливого лоцмана.

Волзькі ловці і взагалі простий народ вірить, що Стенька Разін живе досі в одному з приволзьких ущелин поблизу свого горба і що (за словами лоцмана) минулого літа якісь матроси, що пливли з Казані, зупинялися біля його горба, ходили в ущелині, бачили і розмовляли з самим Семеном Степановичем Разіним. Весь він, казали матроси, обріс волоссям, немов звір якийсь, а говорить по-людські. Він вже почав було розповідати щось про свою долю, як настав полудень, і виповз із печери змій і почав смоктати його за серце, а він так страшно застогнав, що від жаху матроси розбіглися, хто куди міг. А. за те його, додав лоцман, щодня змій за серце ссе, що він проклятий у всіх соборах, а проклятий за те, що вбив астраханського архієрея Йосипа. А він убив його за те, що той його помахом чарівної палички пручався.

За словами того ж оповідача, Разін не був розбійником, а він тільки на Волзі брандвахту тримав, та збирав мито з кораблів, і роздавав її незаможним людям...»

kamyshin.ru

До перелiку