Новини

tvorchestvo-shevchenko-schitaetsja-osnovoj-sovremennoj-ukrainskoj-literatury_rect_3fa92cffd693123acd52322463f0acb5.jpg
Сьогодні, 9 березня, виповнюється 203 роки з дня народження відомого поета і письменника Тараса Григоровича Шевченка. Літературна спадщина Шевченка, центральну роль у якому відіграє поезія, зокрема збірка "Кобзар", вважається основою сучасної української літератури і багато в чому літературної української мови.

Пропонуємо вам ознайомитися з цікавими фактами про письменника.

1. Шевченка прикрашає придністровські гроші.

У 1995 році на території невизнаної Придністровської Молдавської Республіки була введена банкнота в 50 тисяч рублів. На лицьовій стороні - портрет українського гетьмана Богдана Хмельницького, а на звороті - пам'ятник Тарасу Шевченку перед будівлею університету в Тирасполі.

В 2002 році ці гроші надрукували з новим дизайном. Так на банкноті в 50 рублів з'явився портрет Тараса Шевченка. Купюра була зеленого кольору. Тому "зеленими" придністровці називали не долари, а гроші з Шевченком. Остаточний сіро-зелений дизайн купюр з Кобзарем затвердили в 2007 році.

2. Шевченко є на Меркурії.

У 1973-1975 роках автоматична станція "Марінер-10" тричі пролітала поблизу Меркурія і вперше провела його фотографування з близької відстані. Було виявлено, що поверхня планети покривають кратери різних розмірів.

За правилами Міжнародного астрономічного союзу їх назвали в честь художників, музикантів, письменників і поетів. Таким чином один із 300 кратерів Меркурія отримав ім'я нашого Тараса Григоровича. Діаметр кратера Шевченка - 137 кілометрів.

3. Рекордна кількість пам'яток.

1384 пам'ятника Кобзареві встановлені на території від Бразилії до Китаю. Це друге місце за кількістю пам'яток в одній особі.

Найбільше на Землі, вважають дослідники, існує монументів Ісусу Христу. Правда, є версія, за якою другим за кількістю пам'яток вважають Володимира Леніна. Але останнім часом, принаймні, в Україні їх кількість значно зменшилася. Більшість монументів Шевченка розташовані на території України - 1256, зате майже півтори сотні розмістилися в 35 країнах.

4. Микроминиатюрный "Кобзар".

Український майстер Микола Сядристий створив найменшу в світі книгу "Кобзар", розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

5. 180 населених пунктів

У 1964 році, коли відзначалося 150-річний ювілей Великого Кобзаря, 196 населених пунктів СРСР носили ім'я Шевченка. Зараз в Україні 164 населених пункти названі на честь Тараса Шевченка. У Казахстані його ім'я носить Форт-Шевченко, з 1964 по 1991 роки місто Актау називався Шевченка.

Також назва Шевченка носять 3 села, 4 селища і 8 хуторів в Адигеї, Башкортостані, Краснодарському краї і 8 областях Росії, і село в Рибницькому районі Придністров'я. Крім того, в честь Шевченка названі морська затока в Аральському морі і вершина висотою 4200 метра на північному схилі Великого Кавказу, в Бічному хребті. Це ім'я дали їй українські альпіністи, які вперше піднялися на цю вершину Кавказу в 1939 році.

podrobnosti.ua

До перелiку