Новини

1_1.jpg

У Чернігові відкрилася виставка художника-графіка Василя Перевальського "Мій Шевченко".

Видатна подія в культурному житті Чернігова - одразу два митця всеукраїнського рівня відвідали місто над Десною з поетично-виставковим десантом. Відомий громадський і державний діяч, класик вітчизняного поетичного слова Іван Драч представив виставку творів свого давнього друга художника-графіка Василя Перевальського. Урочисте відкриття виставки під назвою «Мій Шевченко» відбулося в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів Стародавній».

Народний художник України, академік Василь Перевальський - один з провідних українських художників у галузі графіки та книжкової ілюстрації. Він творить в області українських класичних творів та поезії, народних приказок і ліричних пісень, історичних екскурсів в далеке минуле і подій, що живуть у пам'яті його покоління. Тому творчість Великого Кобзаря для Василя Перевальського дуже близька. Навіть Художник відтворив автопортрет молодого Тараса Шевченка. «Я малював ілюстрації до віршів Шевченка про жіночу долю, робив ілюстрації до трилогії Василя Шевчука, до інших творів українських художників, також дуже люблю працювати в портретному жанрі», - каже академік.

Мистецький захід «Мій Шевченко», який відбувся в Чернігівському колегіумі, розділили на дві частини - на художню й літературну. Іван Драч розповів, що для Кобзаря Чернігівщина була краєм особливим, дорогоцінним і святим. «Протягом усього свого життя я наближаюся до Шевченка, намагаюся його інтерпретувати по-різному, застосовую різні підходи до своєї творчості», - розповідає поет.З художником Василем Перевальским Івана Драча пов'язує давня дружба, адже присутніми проілюстрував не одну збірку творів видатного українського поета. Незважаючи на любов до ілюстрації, народний художник України знову повертається до живопису. Каже, на його пейзажних полотнах - ті стежки, якими ходив в дитинстві і юності. Василь Перевальський є автором пам'ятного знаку «Голодомор 1932-1933», спочатку виник як графічний образ, а потім був відтворений в граніті та встановлений біля Михайлівського Золотоверхого монастиря в Києві.

Значний доробок майстра в книжковій графіці, екслібрисі. Художник також брав участь у розробці ескізів деяких банкнот. Твори Василя Перевальського зберігаються у провідних музеях нашої країни та зарубіжжя.

День. Киев.UA

До перелiку