Новини

im578x383-i-m.jpg

У російському місті відкрили бронзовий бюст українського Кобзаря

Пам'ятник українському поету, письменнику і художнику Тарасу Шевченку 29 вересня встановили в Новосибірську неподалік від станції метро "Жовтнева".

Пам'ятник являє собою гранітний постамент заввишки в два з половиною метри, на якому встановлено бронзовий бюст Тараса Шевченка, який лівою рукою тримає книгу, а долоня його правої руки лежить на грудях в області серця.

За пам'ятником посадили відросток шевченківської верби, яку поет посадив, коли був на засланні на півострові Мангишлак в Казахстані. Художник і фотограф Сергій Федьков висипав під деревце землю, яку привіз з Харкова, "щоб коріння України тут дало свої плоди".

Поруч з пам'ятником Тарасу Шевченку на гранітній плиті наведена цитата українською мовою: "Обнiмiться ж, брати мої, молю вас, благаю!".

im578x383-007(1).jpg

"Ці слова, сказані поетом у позаминулому сторіччі, як ніколи актуальні сьогодні не тільки для українського народу, а й для всього слов'янського стану", - йдеться в повідомленні міністерства культури Новосибірської області.

Також у повідомленні наголошується, що ім'я Тараса Шевченка давно пов'язано з Новосибірськом: у місті є вулиця Шевченка і Шевченківський житловий масив, а під час Другої світової війни евакуйовані з Києва експонати музею Шевченка зберігалися в оперному театрі. Крім цього, в художньому музеї знаходиться бюст Шевченка, зроблений з його посмертної маски, яка зберігається в музеї в Санкт-Петербурзі.

"За статистикою кожен третій житель Новосибірської області має українське коріння. Це носії української культури і споживачі цієї культури. Українська і російська культури дуже близькі. Це залишиться для наших дітей, онуків і всіх городян", - вважає голова української національно-культурної автономії Новосибірська Володимир Павук. Він зазначив, що всього в світі налічується близько 400 пам'ятників Тарасу Шевченку.

Пам'ятник встановили на приватні пожертвування та за грантової підтримки мерії за ініціативою української національно-культурної автономії Новосибірська. Загальна вартість проекту - близько 3 млн руб (1 млн грн), які зібрали 250 чоловік. 

До перелiку