Новини

Урочисте покладання квітів до пам'ятника Т. Г. Шевченка відбудеться 9 березня в 11.00.
.

О 12.00 розпочнеться концерт у філармонії (вхід вільний). О 17.30 в Інституті фізики сумські історики і краєзнавці розкажуть про зв'язок Т. Г. Шевченка з Сумщиною. Прозвучать вірші поета. З українськими мелодіями виступить сімейний ансамбль Сальникових. Про це повідомляє сумська громадська організація "Просвіта", що носить ім'я Т. Г. Шевченка.

Як відомо, у Сумах Кобзар був один раз — проїздом по дорозі на Лебединщину. Це було в червні 1859 року під час його останньої поїздки в Україну, коли Шевченка, отримав від поміщика Дмитра Хрущова запрошення погостювати в його маєтку на хуторі Лихвин (с. Лифино).

Перший пам'ятник поету-художнику в сквері на вул. Соборна сумчани поставили в 1926 році. Це була робота відомого скульптора, художника, кінорежисера Івана Кавалерідзе (уродженця Роменщини). У 1953 році пам'ятник знесли, оскільки його автор і стиль кубізм «потрапив у немилість до влади. У 1957 році на місці колишнього пам'ятника Шевченка з'явився новий (в реалістичному стилі) — сумського скульптора Якова Красножона.

dancor.sumy.ua

До перелiку