Новини

2e11e790fcf7be72d0e5ae85fcdde31c-310xauto.jpg
Учні Гродненської міської гімназії "відправили" послання нащадкам.

Закладка капсули для нащадків пройшла в місті Влодаве в Польщі. У рамках Дня європейської співпраці відбувся фінал освітньої кампанії для шкіл з прикордонних регіонів Польщі, Білорусі та України. Освітня якби була організована за програмою транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна.
Білорусь на заході представляли вісім команд. У їх числі хлопці з Гродненської міської гімназії та гімназії № 1 Новогрудка. Також брали участь по вісім команд з Польщі та України, які успішно виконали заочні завдання. На цьому етапі учням необхідно було оцінити один з існуючих міжнародних проектів, написати лист нащадкам, підібрати предмети для капсули часу, запропонувати власний проект транскордонного співробітництва. Гродненці, наприклад, запропонували створити на базі гімназії ресурсний науково-освітній центр, який би включав системи лабораторій та веб-ресурсів для обміну знаннями, надання більш широких можливостей вивчення прикладних наук учнями гімназії та партнерських шкіл.
Що ж стосується капсули часу, від трьох країн в неї увійшли «Червона книга рослин і тварин Республіки Білорусь», збірка поезій Тараса Шевченка «Кобзар», насіння рослин, сушені гриби, кулінарні рецепти, музичні твори, інші предмети. Все це супроводжувалося посланнями нащадкам, які написали учасники. Капсула була передана в Музей Лечынско-Влодавського приозер'я, де буде зберігатися 70 років. Також під Влодаве пройшов транскордонний турнір. Хлопці у складі змішаних команд повинні були показати свої загальні знання, проявити креативність, спортивну підготовку і, незважаючи на різні мови, комунікаційні навички.
Як розповіла керівник гродненської групи вчитель англійської мови Світлана Рышкевич, такий проект допоміг дітям глибше пізнати історію рідного краю, змусила ще раз задуматися про долю планети. Не випадково хлопці насамперед запропонували покласти в капсулу часу чисту питну воду. Також їх ініціативою було помістити туди папір і олівець: щоб люди не розучилися він від руки.
В рамках проекту діти змогли ближче познайомитися з культурою країн-сусідок. Так, гімназія продовжує традиції, закладені колись у навчальному закладі, – пізнавати світ, починаючи, звичайно ж, з рідного краю.
Для учнів 1– 11 класів розроблено «Білоруський пам'ятний маршрут» виходячи з їхнього віку і знань. Крок за кроком, рік за роком хлопці все глибше знайомляться з нашою історією, традиціями і культурою Гродненщини, Білорусі. І потім охоче діляться знаннями з друзями з інших країн. Сьогодні договори про співпрацю підписано між гімназією та гімназією Рито (Друскінінкай), Тракайський центром освіти і культури, Союзом правила шкіл № 5 Білостока.
Під керівництвом директора гродненської гімназії Анни Дулуб с. нинішнього року з литовською стороною реалізується проект «Спадщина – освіченість – майбутнє», перший етап якого носить назву «Попереджаючи час. Система освіти Великого князівства Литовського».

Гродненский областной
исполнительный комитет

До перелiку