Новини

velikiy_kobzar_203.jpg
Два дні, з 10 по 12 березня, провела в Мангістауської області делегація з України. Приводом для відвідин стало 203-річчя з дня народження, як його називають в Казахстані акина Таразі, Тараса Шевченка, передає МІА «DKNews» з посиланням на МІА «Казінформ».

У складі делегації увійшли Юрій Тимощенко, депутат Мажилісу Парламенту РК, голова ОЮЛ «Рада українців Казахстану» і керівник Асоціації підприємців Асамблеї народу Казахстану, Володимир Джиджора, тимчасовий повірений у справах України в РК, Тамара Ширмер, член Координаційної ради республіканського ОЮЛ «Рада українців Казахстану», голова ГО «Оберіг» р. Астана, Ірина Блащук, третій секретар (прес-секретар) Посольства України в РК.

Один день члени делегації присвятили візиту в Тупкараганский район, р. Форт-Шевченко і пройшлися по пам'ятним «шевченківським» місцях. Вони відвідали музей Великого Кобзаря, спустилися в землянку, де він жив майже 7 років, відвідали руїни Новопетровського укріплення.

«Відрадно, що держава на свій рахунок містить і охороняє дорогоцінні для українського і казахського народу об'єкти, така увага до документів, речей і картин великого Кобзаря. Відомо, що третина всіх творів Тараса Григоровича присвячена Казахстану: побуті, культурі та традиціям казахського народу. Якщо ви бачили його картини, вони просто приголомшливі, оспівують красу тамтешніх жінок», - зазначив Юрій Тимощенко. Також делегати зустрілися в акимате Мангістауської області з першим заступником акима області Суиндиком Алдашевым. Головною темою розмови стало відновлення торговельно-економічних відносин.

«За останні роки у зв'язку з відомими подіями товарообіг між Україною і Казахстаном різко впав. Тому обговорювалося відновлення і подальший розвиток в гірничорудній і нафтогазової промисловості, питання транспортної логістики через Каспій, взаємодії у культурі. Потрібні нові операції, нові виробництва, тому я розповів членам делегації, як у нас держава йде назустріч бізнесу, про державно-приватне партнерство, преференції», - зазначив Ю. Тимощенко.Делегати відвідали «Будинок дружби», будівля якого примикає до акимату.

«Наші гості були здивовані. В Україні такого немає, їм цей досвід буде дуже цікавий. Незалежно від величини етносу, представленого в регіоні, всім виділяються однакові приміщення. Ми відвідали методичні кабінети, виставку. Також делегати здивувалися досвіду вивчення державної мови - тим, що держава оплачує роботу викладача і створює умови для поступового його вивчення», - розповів Ю. Тимощенко.

Гості поклали квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку. З усіх монументів, присвячених йому (їх півтори тисячі на території СНД пам'ятник р. в Актау є найбільшим. Тут же пройшов мітинг на честь дати його народження.

dknews.kz

До перелiку