Новини

1457852095-3587.jpg

Українці Америки відзначили 202 річницю народження Кобзаря. Мітинг, присвячений Дню народження Тараса Шевченка пройшов у суботу в центрі американської столиці біля пам'ятника Кобзареві.

Вшанувати пам'ять поета прийшли кілька десятків людей різних національностей, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Українська діаспора вимагала дуже багато років встановлення пам'ятника Тарасу Шевченку в американській столиці. Коли Конгрес США затвердив цей проект і монумент був встановлений в 1960-х роках, це стало масштабною подією, на яке з'їхалися 100 тис. українців з усієї Америки", - зазначив у коментарі агентству організатор акції, президент Благодійного фонду "United Help Ukraine" Руслан Замарай.

Це подія більш ніж 50-річної давнини була насправді видатне і масштабне не тільки для української діаспори. На відкритті пам'ятника виступив тодішній президент США Дуайт Ейзенхауер. У своєму виступі він підкреслив, що Шевченко "запалить тут новий світовий рух до незалежності й свободи всіх народів і всіх поневолених націй у світі".

Втім, цього історичного моменту передувала тривала політична боротьба. Справа в тому, що СРСР виступав категорично проти спорудження пам'ятника. Жорстке протистояння ініціативи української діаспори надав не тільки посольство СРСР в США, але і представництво УРСР при ООН. Навіть після прийняття Конгресом США рішення про встановлення монумента мала місце проплачена антишевченковская пропаганда в американських ЗМІ, мала на меті дискредитувати саму ідею вшанування Кобзаря.

Але незважаючи на всі спроби радянської влади перешкодити появі пам'ятника Тарасові у Вашингтоні, у квітні 1963 року мистецька комісія амриканской столиці затвердила запропонований проект. Відкриття пам'ятника Кобзареві відбулося 27 червня 1964 року. Як кажуть очевидці, на церемонію зібралося стільки людей, що були заповнені кілька найближчих кварталів, і не всім вдалося побачити все дійство.

З тих пір пам'ятник Шевченко став регулярним місцем проведення зборів і мітингів українців Америки. Буквально за кілька днів перед цим, 9 березня, в День народження Кобзаря, тут відбулася акція, приурочена до Глобального дня у підтримку Надії Савченко. Для багатьох вона, як і Тарас Шевченко, стала ще одним символом боротьби за свободу."Сьогодні дуже важливо не тільки для української діаспори і, насамперед, молодого покоління українців в США підтримувати ці традиції, але також показувати американцям, хто такий Шевченко і що він означає для нас", - підсумував організатор мітингу Руслан Замарай.

УКРИНФОРМ

До перелiку