Новини

1167.jpg

9 березня 2006 року в столиці Росії відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку з нагоди 192-ї річниці з дня його народження.

У святковій церемонії, організованій Посольством України в РФ, взяли участь співробітники Посольства, Культурного центру України в Москві, українських громадських організацій - Об'єднання українців Росії, Федеральної національно-культурної автономії "Українці Росії", Ради земляцтв України в РФ, Регіонального громадського об'єднання "Українці Москви", Української хорової капели Москви, Українського історичного клубу, широких кіл російської громадськості. 

До учасників зібрання з коротким словом про Великого Кобзаря звернулися Тимчасовий повірений у справах України в РФ Леонід Осаволюк, генеральний директор Культурного центру України в Москві Володимир Мельниченко. Від української громади Росії виступили заступник голови Ради ОУР і ФНКА Юрій Кононенко, Голова Ради земляцтв України в РФ Микола Челомбитько, поет-літературознавець Віталій Крикуненко. Прозвучали вірші та пісні на слова Тараса Шевченка.

За традицією, 9 березня у Москві українська громада, представники російської громадськості зібралися біля пам'ятника Тарасу Шевченку на Кутузовському проспекті.

Член Ради Федерації Федеральних Зборів Росії, голова Рад Об'єднання українців Росії та Федеральної національно-культурної автономії українців Росії Василь Дума поклав квіти до підніжжя монумента, які були увінчані стрічкою "Великому Кобзарю - від українців Росії". Квіти були покладені також Тимчасовим повіреним у справах України в Російській Федерації Леонідом Осаволюком.

Після короткого мітингу Українська народна хорова капела Москви під орудою заслуженого працівника культури Росії та України Вікторії Скопенко, всі присутні заспівали "Реве та стогне..."

У церемонії взяли участь керівники Об'єднання українців Росії, члени реґіональної громадської організації "Українці Москви", Товариства української культури "Славутич", Організації українського національного руху, Товариства шанувальників української книги, Комітету громадян України, земляцтв областей України, співробітники Бібліотеки української літератури, а також українські дипломати, працівники інших українських установ у Москві. Як завжди, після завершення офіційної частини, ще довго лунали вірші Тараса, українські пісні…

Величний пам'ятник Кобзареві роботи українських скульпторів М.Грицюка, Ю.Синькевича, А.Фуженка та архітекторів А.Сницарєва і Ю.Чеканюка був урочисто відкритий у Москві 10 червня 1964 року з ініціативи тодішнього радянського лідера Микити Хрущова.

До перелiку