Новини

129170_large.jpg
З нагоди чергової річниці Тараса Шевченка в Шевченківському національному університеті імені Олеся Гончара урочисто відкрили скульптуру Великого Кобзаря.

Захід у Науковій бібліотеці університету завітав автор роботи, відомий скульптор, народний художник України, почесний громадянин міста Дніпра Володимир Небоженко.

В цей визначний день університетська громада помножила всесвітню традицію, показавши любов, розуміння і причетність до універсальність генія. В Наукову бібліотеку університету прийшли викладачі, студенти, співробітники університету, представники культурної еліти Дніпра.

«Сьогодні відбувається велике суспільне подія. Ми отримали в дар скульптуру Кобзаря, - звернувся до учасників урочистого зібрання ректор університету Микола Поляков. - Символічно, що відтепер дві величні постаті української культури - Тарас Шевченко і Олесь Гончар разом наповнюють духовну ауру одного з провідних університетів України. Навчального закладу, який наближаючись до свого 100-річчя, гармонійно поєднує космічні досягнення в науці з освоєнням космосу і людської душі. Звернення скульптора до монументальної постаті Тараса Шевченка - велика робота душі, уяви, творчості, досягнення глибокого осмислення духовної спадщини».

Автор скульптури Володимир Небоженко зазначив, що йому сподобалося місце, яке вибрали для бюста, хоча він до останнього не знав, де воно буде розміщуватися.

Працював над скульптурою близько півроку, але виконати її планував саме до 203-й річниці Тараса Шевченка, - розповів Володимир Небоженко. - Це гіпсова модель, виконана для інтер'єру. Якщо ставитися до скульптури з гіпсу дбайливо, вона може стояти сотні років. Українське студентство, як і весь український народ, любить і шанує Тараса Григоровича. Тому встановлення бюста в Науковій бібліотеці університету, вважаю, буде доречним».

І дійсно, бібліотека ДНУ пропонує своїм читачам 471 видання творів Тараса Шевченка, з них тільки «Кобзар» - 67, а ще багато робіт про Тараса Шевченка.

Пощастило побувати в майстерні Володимира Небоженка і бачити його роботи ще в глині ведучою заходу, завідувачу кафедри української літератури ДНУ Наталії Олійник. Вона розповіла, що Володимир Небоженко довго виношує свої ідеї, багато працює над задумом, для нього важлива думка сторонніх людей.

«Пам'ятаю кожен Шевченківський день в університеті, з тих пір як тут працюю, тому що для університету це завжди особливе свято. Ми з нетерпінням чекали цієї події - відкриття монумента, студенти вже давно заінтриговані тим, що в бібліотеці варто покритий бюст. - Зазначила Наталія Петрівна. - Для філологів сьогодні ми почали заняття з розмови про Шевченка, про його внесок в українську літературу. Варто зазначити, що українською мовою писали і до Великого Кобзаря, пригадуючи і називаючи Україну і українців, але саме Шевченко зробив Україну предметом історії та філософії. З цього приводу згадуються слова академіка Білецького про те, що Гомер - безсмертний поет, а Шевченко - поет живий. Живий для нас і всього людства».

Про генія українського поетичного слова та українського національного пророка говорив декан історичного факультету ДНУ, голова Дніпровського відділення Наукового товариства Шевченка Сергій Свитленко:

«Геніальність поета в тому, що він вказав вектор розвитку нашого народу і передрік Українське національне культурне відродження і створення нової вільної сім'ї. Хто скаже, що ця проблема не є сьогодні актуальною для наших поколінь? Шевченко мав колосальний вплив не тільки завдяки своїй творчості, але й сам факт його перепоховання мав величезне значення для національної консолідації».

Окреме слово сказав Сергій Свитленко про Тараса Шевченка та Катеринославі.

«Шевченківську річницю на Катеринославщині почали святкувати на початку XX століття, - нагадав Сергій Іванович. - Наш великий попередник, професор Катеринославського університету Дмитро Яворницький безпосередньо причетний до розробки історичної Шевченкіани, біографії Великого Кобзаря. В кінці 90-х років минулого століття у нашому університеті був заснований філія Дніпровського відділення Наукового товариства імені Шевченка. Сьогодні буде відкрито 28 сесія НТШ, де будуть брати участь не тільки професори і доценти, але й студенти, що свідчить про те, що молодь хоче долучитися до безсмертній спадщині Кобзаря».

Учасниця заходу і взагалі всіх подій у місті, пов'язаних з літературою, член Національної спілки письменників України Леся Степовичка звернулася до присутніх зі словом про Шевченка як українського і світового феномену, про його головній силі - силі слова і про те, що Шевченко створив Україну словом. Безсмертне слово Кобзаря «Заповіт» прозвучала у виконанні студентки факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Тетяни Тесленко. Справжнім музичним окрасою заходу стали величні мелодії пісень на слова Тараса Шевченка «Думи мої, Думи» та «Реве та стогне Дніпр широкий», виконані ансамблем Палацу студентів «Овація».

web.gorod.dp.ua

До перелiку