Новини

В Оренбуржжі приходить Шевченківський березень

9 березня о 15:00 в музеї історії Оренбурга (Набережна, 29) відбудеться урочисте відкриття 40-го «Шевченківського березня», присвяченого 202-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка – великого Кобзаря українського народу, художника і поета, класика світової літератури, який провів в солдатському засланні в Оренбуржжі і в Казахстані більше 10 років.

Заходи в рамках «Шевченківського березня» з 1976 року щорічно організовуються в Оренбурзі і в територіях області за ініціативою вченого-шевченкознавця з світовим ім'ям Леоніда Большакова.

VIII «Большаковские читання» будуть проходити в Оренбурзі протягом двох днів. 10 березня в 10:00 в Центральній міській бібліотеці ім. Н.А. Некрасова відбудеться відкриття та пленарне засідання.

Програма роботи: 

 9.30 – 10.00 – реєстрація, знайомство з виставкою архівних документів;
10.00 – 13.00 – пленарне засідання.
16.00 – культурна програма для іногородніх: відвідування музею історії міста Оренбурга, прогулянка по головній вулиці Оренбурга, відвідування культурного комплексу «Національна село».
11 березня VIII «Большаковские читання» продовжаться в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Н.До. Крупської:
09.30 – 13.00 – робота в секціях;
13.00 – 13.40 – концерт фортепіанної музики професора Анатолія Петровича Закопая («Блакитна Зала» обласної бібліотеки);
13.45 – 14.00 – знайомство з виставками;
15.00 – 16.00 – заключне пленарне засідання. Прийняття резолюції конференції.

10 березня також плануються заходи р. в Орську. Там відзначать 30-річчя музею Шевченка в Орській фортеці. Традиційно пройдуть заходи в найстарішою в Орську бібліотеці ім. Т. Р. Шевченка.

12 березня о 12.00 в музеї українського подвір'я культурного комплексу «Національна село» буде представлена літературно-музична композиція, присвячена Кобзареві.

В рамках «Шевченківського березня» в районах області проводяться урочисті засідання, збори і вечори пам'яті, концерти та огляди самодіяльних творчих колективів, вивчення творів Тараса Шевченка, особливо тих, які він написав в Оренбуржжі.

Завершиться «Шевченківський березень» традиційно гала-концертом українських творчих колективів міст і районів області, де компактно проживають нащадки переселенців з України, а також гостей з інших областей Російської Федерації.

Концерт відбудеться 2 квітня о 12:00 в концертному залі Оренбурзької обласної філармонії.

Крім того, заходи триватимуть протягом усього року і залучать до участі більшу та частина населення, небайдужу до традицій, культури та побуту українців.


ОРЕНБУРЖЬЕ

До перелiку