Новини

news_main_48856_159460216479.jpg
«Заповіту» Шевченко 170 рокiв

Духовні заповіді прийдешнім поколінням відомий всьому світу Кобзар дав у своїй багатогранній творчості - віршах, прозових творах, живописних полотнах, щоденникових записах. І самий знаковий у цьому сенсі його знаменитий вірш "Заповіт". Цієї поезії нині виповнюється 170 років.

Жага сучасника осягнути це геніальне творіння, історію його створення, внутрішньо-змістове наповнення, світоглядні обриси Шевченка-художника спонукали фахівців бібліотеки, науковців, молодь провести літературні читання.
Як звучить ця поезія на мові оригіналу, а також англійською, німецькою, польською, французькою, гагаузькою, азербайджанському і багатьма іншими мовами світу (до речі, вона переведена майже на 200 мов) почують гості 26 листопада о 14.30 у відділі обслуговування користувачів (ІІІ поверх). Серед читців - маститі і молоді таланти, освітяни, студентська та учнівська молодь.

Творча палітра Тараса Шевченка стала об'єктом інтересів, філологічних досліджень і кіровоградських вчених - Григорія Клочика, Оксани Гольнік, Олександри Ланцюга, Надії Гармазий і багатьох інших. Своє бачення періоду Шевченківського "Заповіту", його ментального і духовного змісту на читаннях розкриє кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Оксана Олександрівна Гольнік. Не менш захоплюючою буде і розповідь вченого, поетеси Надії Сергіївни Чистаковой (Гармазий). Вона проведе слухачів орбітами Шевченкіани Івана Дзюби.

Атмосферу літературних діалогів оживить і музичний камертон пісень на слова Кобзаря. До речі, згадуються спогади Варвари Рєпніної про художника: “Він був поет у всій широті цього слова: він віршами своїми перемагав всіх, він витискав з очей слухають його сльози почуття і співчуття, він налагоджував душі на високий діапазон своєї захопленої ліри. Він був обдарований більше, ніж талантом. Йому дано був геній, і душа його, чутлива і добра - налагоджувала його на високе і святе".

На зустріч запрошуємо всіх, кому дороге і близьке ім'я нашого Шевченка.

Утренний город. Кировоград

До перелiку