Новини

00.jpg

Зібрання рідкісних російських книг буде представлено на аукціоні «Літфонду».

12 листопада у Фарфоровому залі ресторану «Турандот» аукціонний дім «Літфонд» проведе унікальний аукціон, який представляє приватне зібрання рідкісних російських книг XVII-початку XX ст. ст. Частина виручених коштів буде перерахована в Фонд святителя Василія Великого на освітні програми. На торги буде виставлено більше трьохсот лотів. Їхня оцінна вартість в цілому становить понад 30 мільйонів рублів.

Гостей і учасників аукціону зустріне Народний артист Росії Олександр Філіпенко. Харизматичний, неповторний актор, полюбився глядачам у ролі Азазелло (телесеріал «Майстер і Маргарита») прочитає фрагмент роману «Майстер і Маргарита» Булгакова «Сон Никанора Івановича». Чому Булгаков? Все дуже символічно. Серед топ-лотів аукціону — примірник «Дьяволиады» Булгакова, подарований відомої і улюбленої їм мхатівської актрисі, першої та кращої виконавиці ролі Олени в «Днях Турбіних» Вірі Соколової. В дусі Великого Майстра звучить закінчення автографа: «...Не читайте цю книгу — в ній немає нічого хорошого. В ній знівечена безсила сатира...».

Не поступається «Дьяволиаде» за библиофильскому інтересу рідкісне перше видання «Кобзаря» Тараса Шевченка, надруковане в 1840 році. До речі, одна з останніх відомих продажів книги сталася майже три роки тому і примірник був придбаний більш ніж за 250 тисяч доларів.

Аукціон унікальний і тим, що частина виручених коштів буде перерахована в Фонд святителя Василія Великого на освітні програми. Засновник Фонду, відомий меценат Костянтин Малофєєв так прокоментував ініціативу аукціонного дому «Літфонд»: «Суверенітет будь-якої держави визначається великою кількістю різних чинників. Значну роль серед них грають ті, які безпосередньо пов'язані з настільки важливим сьогодні поняттям «м'яка сила». Йдеться про культурний суверенітет, самостійності освітньої системи, ступеня освіченості громадян. Від останньої залежить і рівень начитаності, який в Росії традиційно був одним з найвищих у світі. Дитина, що виросла серед книг, з дитинства привчений до читання та шанування книг, як найважливішого елемента культури, — це те, до чого повинні прагнути всі батьки, вихователі та вчителі.

Адже кожен справжній бібліофіл — передусім, патріот своєї країни. Це підтверджується і словами про власника бібліотеки, каталог якої сьогодні стане надбанням широкої аудиторії, — Льва Дмитровича Гладыше: «Росія і книги були для нього всім...» Акредитуюча антикварно-букинистическое збори — це не тільки рідкісні книги історичної тематики та прижиттєві видання російських класиків, це власне ставлення бібліофіла, трепетне і вистраждане, до багатьох фактів і явищ російської історії та культури. Мені хотілося б подякувати організаторам аукціону, частина коштів якого буде передано у Фонд святителя Василія Великого на реалізацію благодійних просвітницьких проектів у галузі книговидання».

ХРАНИТЕЛЬ медиапортал о безопасности

До перелiку