Публікації

Поезія Тараса Шевченка надихала і продовжує надихати на творчість багатьох митців. Композитор Костянтин Данькевич неодноразово звертався до поезії та драматургії великого Кобзаря. 

Особливе місце у його творчому доробку займає балет "Лілея", створений за мотивами поезії Тараса Шевченка.

26 серпня 1940 року в Київському театрі опери та балету імені Тараса Шевченка відбулася прем'єра балетної вистави на музику Костянтина Данькевича - "Лілея" (лібрето Всеволода Чагівця). Це був перший в Україні твір, в якому хореографічне мистецтво відтворювало образи Кобзаревих героїв.

Згодом, у 1958 році, кіностудія імені Олександра Довженка випустила на екрани кінокартину "Лілея", створену режисерами Вахтангом Вронським та Василем Лапокнишем за мотивами поезій Тараса Шевченка і музичними творами Костянтина Данькевича.

29 червня та 2 липня 2003 року Національна опера України імені Тараса Шевченка представила глядачам прем'єру 135-го сезону - балет "Лілея" Костянтина Данькевича (лібрето Валерія Ковтуна та Олексія Баклана за однойменною поезією Тараса Шевченка та сценарним планом Всеволода Чагівця).

Кобзарева балада "Лілея" зачаровує глядача і разом з музикою Костянтина Данькевича вабить до нових постановок.

16 серпня в Одеському Оперному театрі відбудеться прем'єра балетної вистави "Лілея або вернісаж Тараса Шевченка". За останні дванадцять років "Лілея або вернісаж Тараса Шевченка" стала першою балетною постановкою на сцені театру. Це нова версія балетної вистави "Лілея" на музику Костянтина Данькевича. 

Невмирущі твори повертаються до глядача знову і знову, даруючи йому світ прекрасного дійства, яскравих образів, звуків та почуттів.

До перелiку