Публікації

У Національному музеї літератури України, що знаходиться на вулиці Богдана Хмельницького, 11, у м. Києві, нині проходить виставка “Мой дом раскрыт навстречу всех дорог...”, яка присвячена 100-річчю Будинку Максиміліана Волошина в Коктебелі й відбувається під егідою року Росії в Україні. 

У Національному музеї літератури України, що знаходиться на вулиці Богдана Хмельницького, 11, у м. Києві, нині проходить виставка “Мой дом раскрыт навстречу всех дорог...”, яка присвячена 100-річчю Будинку Максиміліана Волошина в Коктебелі й відбувається під егідою року Росії в Україні. На виставці представлено експонати з колекції Будинку-музею М.О. Волошина (м. Коктебель) та з приватної колекції О.М. Гусєва (м. Москва). Виставка створена спільними зусиллями Будинку-музею М. Волошина, Національного музею літератури України та наукового працівника Державного Літературного музею Росії, архітектора і художника О.М. Гусєва. 

Будинок-музей Максиміліана Волошина – пам’ятка історії та культури, збудована ним за власним проектом у 1903 році. 

М. Волошин корінням роду пов’язаний з Україною. Він був поетом, перекладачем, мистецтвознавцем, філософом, літературним критиком, художником, архітектором, мемуаристом, словом, надзвичайною особистістю. Таким його і представляє нинішня виставка. Тут подано більше двохсот експонатів. Це акварелі та роботи олією, гуашшю, фотоапарат, особисті речі, які ніколи не покидали стін Дому, автопортрети, портрети, книги з меморіальної біліотеки.

Одним із експонатів, представлених на виставці, є книга – “Поезії Тараса Шевченка”1902 року. Надрукована вона в друкарні Наукового Товариства імені Шевченка, і видана товариством “Просвіта” у Львові. Штамп “Максимилиан Александрович Кириенко-Волошин” засвідчує, що ця книга дійсно належала йому. Автограф з титульної сторінки додає світла до розгляду історії тому “Поезій Тараса Шевченка”:

“На спомин коротких, але милих хвиль під небом Італії” 

Петро Карманський

Рим. 13. Х. 02.

Унікальний подарунок, зроблений Максиміліану Волошину під небом Італії, ще раз говорить про велич і популярність поезії Тараса Шевченка.

До перелiку